Откриха паметник на хан Кубрат в Левски
Откриха паметник на хан Кубрат в Левски / dariknews.archive

Паметник на хан Кубрат беше от крит в Левски от кмета на града Любка Александрова и председателят на ПП"Нова зора„ Минчо Минчев.

По инициатива на ПП"Нова зора", паметникът е издигнат на мястото, където преди една година беше поставена паметна плоча на Хан Кубрат със запечатана капсула с пръст от гроба му в Малая Пересчепина -Украйна.

Тържествено освещаване на паметника на Хан Кубрат направи отец Трайчо от град Белене. Гости на официалната церемония бяха народните представители в 42-то Народно събрание от 15-ти многомандатен избирателен район Петър Дулев и Димитър Кочков, областния управител на област Плевен Илиян Йончев и секретарят на областта Емил Димитров. На събитието присъстваха още председателят на областната организиция на ПП"Нова Зора" Евгения Иванова, председателят на общинската организация на БСП-Плевен Цвятко Цветков, представители на областната младежка организация на БСП, председателят на БАС - Плевен Любомир Буковски.

Кметът на Община Левски изказа благодарност на Минчо Минчев и на партия „Нова зора", които дадоха реликвата на града и поздрави всички с паметното събитие.

"Изказвам огромната си признателност, защото като истинска българка се гордея с това, че мога всеки ден, когато минавам покрай този паметник да си задавам няколко сакрални въпроса: От къде сме тръгнали като народност и държавност? През какво сме минали през вековете за да станем нация и сега като управленци, какво ще оставим и какво ще завещаем на бъдещите българи?"

Изказана беше благодарност на проектантите и изпълнителите на паметника на Хан Кубрат - д-р Асен Анастасов и Грета Ганова. На паметника бяха поднесени цветя и венци.