Организират дни на отворени врати по повод Световния ден за борба с диабета
Организират дни на отворени врати по повод Световния ден за борба с диабета / netinfo
Организират дни на отворени врати по повод Световния ден за борба с диабета
23095
Организират дни на отворени врати по повод Световния ден за борба с диабета
  • Организират дни на отворени врати по повод Световния ден за борба с диабета

14 ноември е рождената дата на д-р Бантинг – един от откривателите на инсулина. Благодарение на откритието на д-р Бантинг и неговия колега д-р Бест, над 85 години инсулинът спасява живота на милиони хора със захарен диабет. 14 ноември е датата, на която се отбелязва Световния ден за борба с диабета – заболяване, което застига все повече и все по-млади хора, дори деца. Данните показват, че всяка година нови 3% от подрастващите на планетата се разболяват от захарен диабет тип 1, като 5% от тях са деца в предучилищна възраст.

В Плевен 14 ноември ще премине с организиране на дни на отворените врати, в които участват специалисти, но не само на датата, а през цялата следваща седмица. В кабинета по ендокринология в ДКЦ III в жк ”Сторгозия” ще се провежда обучение на пациенти и диабетно болни, ще има и лекционен курс по три теми. Занятията ще започват от 14.00 часа, като с децата ще се занимава доц. Чайка Петрова – във вторник и петък, а с възрастните – д-р Гинка Раянова, временно изпълняваща длъжността директор на Клиниката по ендокринология към Университетската болница – в понеделник, сряда и четвъртък.

Една от водещите фармацевтични компании помага дейността на ендокринологичните дружества напълно доброволно, с мисълта, че здравето на хората е най-важно. Това обясни пред диктофона на Дарик д-р Цветослав Милчев. Още за Световния ден за борба с диабета и отбелязването му в Плевен чуйте от д-р Милчев в звуковия файл.
 
По данни на д-р Милчев, около 150 са децата в Плевенска област, които са с диабет. Между 3 000 и 4 000 са възрастните в областта, които всекидневно водят борба с диабета и със забавянето на неговите последици. Интерес към инициативата в Плевен са проявили диабетици от Кнежа, Бяла Слатина, Враца, Козлодуй и Белене. Тези, които ще посетят кабинета по ендокринология в ДКЦ III в рамките на отворените врати, ще получат и брошури с актуални данни и информация за диабета, за храненето и диетата, грижите за диабетноболните, допълни още д-р Милчев.