dajd
dajd / dariknews.archive
Над повечето райони на страната днес ще бъде облачно и дъждовно. Очаква се количествата валежи в централните и източните райони от Южна България да са между 40 и 60 л/кв.м.
Ще има гръмотевични бури и градушки. Вятърът ще е умерен до силен от северозапад. Максималните температури ще са между 19 и 25 градуса.
Предупреждение за опасно време е издадено за почти цялата страна.
Оранжев код за опасно време е в сила за 18 области на страната. Във Видин, Монтана, Враца, Габрово, Ловеч, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково се очаква сумарното количество на валежите да е между 30-50 и 60 л/кв.м, а на отделни места и повече.
Жълт код е обявен за 8 области на България. В Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Варна и Бургас се очакват обилни дъждове, като сумарното количество на валежите ще е между 20-30 л/кв.м.
Силистра и Добрич са единствените градове, за които не е обявен предупредителен код. Там времето ще е по-стабилно.
 
Над планините ще е предимно облачно и дъждовно. Значителни количества валежи ще паднат над масивите от Централна и Източна България, на много места се очакват и гръмотевични бури. Вятърът ще е силен от северозапад и с него ще нахлуе студен въздух. Максималните температури на височина 1200 м ще са около 15 градуса, а на 2000 м - около 8 градуса.
Над Черноморието ще е предимно облачно. Ще бъде ветровито и ще има валежи, които ще са временно интензивни и придружени от гръмотевична дейност. Вятърът ще е до умерен от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 21-24 градуса, температурата на морската вода около 25 градуса, а вълнението на морето е 2-3 бала./Sinoptik.bg/