Одобриха плана за ползване на дървесина от горски територии в Ловешко
Одобриха плана за ползване на дървесина от горски територии в Ловешко / archiv.DarikNews

Ловешкият общински съвет одобри годишния план за 2014 г. за ползване на дървесина от общински горски територии и възложи на кмета на общината да предприеме необходимите действия за провеждане на процедури по реализация на дървесината съгласно Наредбата за условията и реда за възлагане на изпълнението на дейности в горските територии - държавна и общинска собственост, и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти.

В годишния план за 2014 г. са включени 1143 плътни кубични метра дървесина, разпределена по категории - едра строителна иглолистна дървесина (64 куб. м), средна строителна иглолистна (17 куб. м), дребна строителна иглолистна (1 куб. м) и дърва за огрев - на сто процента широколистни (1061 пл. куб. м). Горскостопанският план е изготвен на база маркираната дървесина през 2013 г. и преходните остатъци. Тази година са маркирани пет насаждения с 1080 плътни куб. м дървесина и две насаждения преходен остатък, чийто обем е 63 плътни куб. м дървесина.

735 пл. куб. м от маркираната дървесина ще бъдат реализирани чрез продажба на корен чрез явен или таен търг, 169 пл. куб. м - чрез продажба по ценоразпис от склад или на корен, и 214 пл. куб. м - чрез добив и предоставяне на училища, детски градини, кметства и други учреждения на бюджетна издръжка.

Планът е изготвен от лицензирания лесовъд на община Ловеч инж. Станимир Пенчев.