/ ThinkStock/Getty Images
Общинските съветници в Плевен подкрепиха с обществени и лични средства лечението на изтъкнатия българския педиатър, проф.д-р Ваня Недкова.

Лекарката е посветила живота си на здравето на плевенските деца и децата на България. Общинският съвет е гласувал единодушно подкрепа от 5 000 лева. Групите съветници са се включили в кампанията с лични средства.

Предложението за финансово подпомагане на проф. Недкова е внесено от Постоянната комисия по "Бюджет и финансова политика". При обсъждането е изтъкнато, че в случая това е морален жест към един изтъкнат лекар и човек, чийто принос не би могъл да се измери в пари.

Проф. Недкова е дългогодишен ръководител на Катедра "Педиатрия" в Медицински университет-Плевен, началник на клиниката по Детски болести в Университетската болница и е Републикански консултант по педиатрия за Централна Северна България.

Тя е диагностицирана с тежко и рядко заболяване - Неоходжкинов Т лимфом - ангиоимунобластен тип. Към момента се лекува в клиника в Хановер, изцяло с лични средства и на нейните близки.

Експертният съвет по Онкохематология към НЗОК е отказал финансиране, се посочва в съобщението. Кампанията продължава. Банковата сметка за дарения е посочена на страницата на Община Плевен.