Община Червен бряг излиза на червено
Община Червен бряг излиза на червено / DarikNews.bg
Община Червен бряг излиза на червено
36186
Община Червен бряг излиза на червено
  • Община Червен бряг излиза на червено

11 млн. лева, отпуснати по европроекти, са инвестирани в община Червен бряг през последните две години. На различни етапи от реализацията си са и проекти за още 80 млн. лв. Това сочи равносметката, която направи пред Дарик инж. Данаил Вълов, кмет на общината. С европейски пари е направен ремонт и са санирани сградите на 10 училища и детски градини, уточни той. По думите му обаче, тревожна е финансовата стабилност на община Червен бряг, която непрекъснато намалява. Според него, за първа година общината ще излезе на червено в бюджета.

"На този етап няма сериозна опасност от финансова дестабилизация, но постоянното намаляване на бюджетните целеви средства и нашите собствени приходи водят до ограничаване на различни дейности", каза инж. Вълов.

Той поясни, че все още не се е стигнало до там да се пипат парите за социалните дейности, училища и детски градини, но ремонтите на улиците и сградите са спрени. За пътната инфраструктура почти нищо не е направено реално. Причината за това са намалените средства, след това надеждите за ремонт на четвъртокласната пътна мрежа с пари от еврофондовете също са попарени, защото парите са спрени. Друг проблем, с който се сблъскват в община Червен бряг, е съфинансирането, което общините с проекти по европрограми трябва да заделят.

Такива пари няма, уточни Данаил Вълов и посочи, че може да се стигне до там общините ще започнат да се отказват от вече спечелени проекти, защото не могат да го осигурят средствата за съфинансиране. Община Червен бряг е със слабо развит туризъм, но има проект за екопътека в село Реселец, която ще го направи атрактивна дестинация.

Той е за малко над 1 млн., но осъществявянето му ще бъде в следващите няколко години и приход от там скоро няма да има, каза кметът. През 2011г. той и екипът му ще работят по проект за интегрирания воден цикъл на града - пречиствателна станция, канализация и рехабилитация на част от питейния водопровод. Приоритетен е и проектът за регионалното сметище, в Министерството на земеделието има внесени проекти за канализации и пречиствателни станции на населени места до 2 хил. жители.