Обновиха експозицията с вещи на Апостола
Обновиха експозицията с вещи на Апостола / netinfo

Изцяло обновена експозиция бе открита в музея „Васил Левски” в Ловеч. Чрез богат снимков материал и експонати се проследява израстване на Левски като революционер, създаването на Вътрешната революционна организация и Ловеч като нейн център.

Показани са моменти от революционната дейност на Левски в Ловеч, от Априлското въстание и Руско-турската освободителна война. Новата експозиция отразява последните проучвания за този период от историята, от 1868 г до Освобождението, каза Иван Лалев, директор на Регионалния исторически музей в Ловеч. Кметът Минчо Казанджиев благодари на екипа на музея, който е работил за новата визия на експозицията

Музеят на Васил Левски в Ловеч е известен с това, че съхранява уникални лични вещи на Апостола. Тук е неговото оръжие – сабя и кама, портативната печатничка, фалшивите турски печати от червен френски восък, кочанните квитанции.

В музейната колекция има оръжие от национално освободителните борби. Тук се пазят пушката на Филип Тотю, револвера на Васил Йонков Гложенеца, сабята на Христо Иванов Големия, съратник на Апостола.

В музея може да се види фотокопие от личното тефтерче на Левски. За първи път в новата експозиция са включени макет на Покрития мост, сребърни съдове от ХIХ век, които са принадлежали на семейството на Иван Драсов.

Нов момент в експозицията са и снимките на паметници, посветени на руско-турската освободителна война, които изразяват народната признателност. Експозицията се допълва и от книги, посветени на Левски и борбата за освобождение.