Новият факултет по Фармация има акредитация-първият прием ще е през 2016 г.
Новият факултет по Фармация има акредитация-първият прием ще е през 2016 г. / dariknews.archive

До края на септември 2015 г. строящата се сграда за новия факултет по фармация в Медицинския университет в Плевен трябва да получи Акт 15, съобщи пред журналисти ректорът на висшето училище проф. Славчо Томов.

Той допълни, че новият факултет преди месец е получил акредитация от Агенцията за оценяване и акредитация в София, но предстоят две важни разрешителни процедури - от Министерски съвет и от Народното събрание, поради които новата специалност "Фармация" не е била включена в Наредбата на Министерството на образованието за прием във висшите училища за предстоящата учебна година. Така, приемът на студенти във факултет "Фармация" ще се състои година по-късно.

60 студенти на година ще бъдат приемани в университета при общ капацитет 300 за 5 години, като след първия прием, факултет "Фармация" ще стартира с по малко студенти. "Това е нова дисциплина и е необходимо обучението преди всичко да започне качествено, а не да се гони непременно вкарването на повече пари заради бройката студенти", обясни проф. Томов.