Нова заповед с противопожарни мерки издаде Найден Зеленогорски
Нова заповед с противопожарни мерки издаде Найден Зеленогорски / netinfo

Поредна заповед с оглед предотвратяване на пожарите и щетите от тях издаде кметът на Община Плевен Найден Зеленогорски. С нея на кметовете и кметските наместници се нарежда противопожарните мероприятия да се приложат и за банкетите и канавките на пътищата, общинска, горска, земеделска и частна собственост.

Местата за паркиране трябва да се изолират с изорана или минерализована предпазна ивица от 3 метра. Оставянето на остатъци от сеч, както и складирането на изсечен дървен материал край пътното платно и по-близо от 20 метра до пътищата от републиканската пътна мрежа се забранява, гласи още заповедта. Съгласно нея паленето на огън трябва да става само на обозначените за целта места и по възможност до водни ручеи, реки, езера, потоци и др.

Изрично се забранява устройването на биваци и лагери на недостъпни за гасене места и извън определените територии за къмпингуване, както и паленето на огън в близост до газопровода през парк “Кайлъка” на разстояние по-малко от 30 метра. В текста на заповедта се нарежда създадените гасачески групи в кметствата и кметските наместничества да участват в изсичането на просеки на територията на кметствата за улесняване гасенето на евентуални пожари.

Заповедта на кмета Найден Зеленогорски е реакция на констативен протокол на база запознаване с пожарната обстановка в защитена местност “Кайлъка” от междуведомствена комисия с участието на представители на Гражданска защита, Община Плевен, РСПБЗН, РИОСВ, Държавното лесничейство, Областна дирекция “Зeмеделие и гори” и Областната администрация.