Нова апаратура закупиха в болницата в Червен бряг
Нова апаратура закупиха в болницата в Червен бряг / archive.dariknews

90 хил. лв. е инвестирала тази година Община Червен бряг в Общинската болница като с по-голяма част от парите е закупена нова медицинска апаратура, а с останалите 20 хил. лв. е направен ремонт на Хирургичното отделение. Повечето от новите апарати са били доставени в болницата, дни преди празника на българския лекар, съобщиха от пресцентъра на Община Червен бряг.

Управителят на МБАЛ, д-р Цветан Костадинов коментира, че в резултат на множеството инвестиции от бюджета, както и на редица дарения, направени в последните четири години, сградният фонд на болницата е в отлично състояние, а условията за работа там са повече от добри.

Със средства от бюджета е закупен нов, немски хемодиализен апарат на стойност 22 500 лв., като така отделението по Хемодиализа вече е напълно окомплектовано с 8 апарата.
Миналата седмица е доставен и новият ехограф на стойност 12 хил. лв., за нуждите на отделенията по образна диагностика и АГО, а скоро Вътрешно отделение ще има и модерен бронхоскоп за диагностика на белодробни заболявания. Така кабинетът по гастроентерология в МБА - Червен бряг, ще разполага вече с пълния набор апаратура за съвременни фиброгастроскопски изследвания, нещо с което много малко болници могат да се похвалят.
Тази седмица отделението по АГО ще бъде дооборудвано и със съвременен гинекологичен стол, а междувременно са закупени и три ЕКГ апарата на стойност 6 хил. лв.

Ремонтните дейности са били съсредоточени главно в операционния блок на Хирургичното отделение, където са подменени стените и пода със специално покритие за недопускане на вътрешноболнични инфекции. Сега отделението разполага с две съвременни операционни зали, а това е важно, защото тук годишно се правят по 500 операции.
В началото на месеца завърши и ремонта на Детското отделение, за което Болницата отдели собствени средства. Всички стаи, кабинети и коридорът са пребоядисани и освежени.

„Всичките ни отделения са обезпечени с пълен обем специалисти, твърди Д-р Костадинов и що се касае до нас, правим всичко необходимо, за да предоставим на пациентите ни качествени грижи".
Единствените притеснения на управителя на МБАЛ са към държавната политика и недовършената реформа в болничната помощ и здравеопазването като цяло.
Още повече, че се очаква сериозно недофинансиране в типа болнична помощ от НЗОК, което ще изправи пред големи затруднения дейността на червенобрежката болница до края на годината.

С докладна записка за всичко това са уведомени кметът и Общинският съвет, за да се търси своевременно решение на създалата се трудна финансова ситуация. Безлихвен заем за временно подпомагане или разрешение на болницата да увеличи собствения си кредит към определени банки са едни от възможните изходи от тази ситуация.