Нина и Велик са най-новата двойка в Ловешкия зоопарк, студът не пречи на любовта им
Нина и Велик са най-новата двойка в Ловешкия зоопарк, студът не пречи на любовта им / sxc.hu

Животните и птиците в ловешкия зоопарк свикнаха със студа и се чувстват добре, съобщи директорът на зоопарка д-р Феодор Вацов. Щъркелите спокойно се разхождат навън по замръзналото езеро за разлика от пеликаните, които треперят. Управата на зоопарка полага грижи за доброто отопление на клетките на маймуните, папагалите, лъвовете.

Топлината обаче не е толкова важна, колкото храната, подчерта д-р Вацов. Той посочи, че заради студа е увеличено количеството на мазнините във фуража  при птиците. С 10 процента се е вдигнала дажбата на слънчоглед. Когато животните се хранят добре, те имат енергия и излизат спокойно на студа. През февруари се очаква потомството на муфлоните, а в началото на пролетта - на едрите хищници и бодливите свинчета, каза още д-р Вацов.

От два месеца в зоопарка е 4-годишната мечка Нина, която е пристигнала от айтоския зоопарк. Очаква се тя да даде поколение мечета догодина. Нейният партньор е 7-годишният мечок Велик, който е един от най-големите екземпляри в зоопарка в Ловеч.

Избрахме тази двойка за потомство, защото майката е дива, хваната е в Родопите и няма кръвна връзка с бащата, каза директорът Феодор Вацов. Според него, близкото родство между животните е проблем за зоопарковете при създаването на потомство.