Неизпълнение в приходите на общината забави заплатите в културни институти
Неизпълнение в приходите на общината забави заплатите в културни институти / archive.dariknews

На 10 ноември в зала "Катя Попова" се проведе общо събрание на съставите на Общински хор "Гена Димитрова", Духовия оркестър и представители на Плевенската филхармония. Първа точка от дневния ред на събранието беше неизплащането на трудови възнаграждения за трите института за месец октомври 2014 г.

На събранието присъстваха началникът на Отдел "Култура" Соня Маринова, зам.-кметът по култура в Община Плевен Стефан Петков, Евгени Генов - главен финансист на общината, както и част от ръководството на КНСБ - Плевен.

Зам.-кметът по културата Стефан Петков обясни, че е поставил в общината много сериозно въпроса за незабавното, дори ако трябва и частично заплащане на заплатите на Общински хор "Гена Димитрова", Плевенска филхармония и Общински духов оркестър, както и за Арт центъра, Драматичен театър "Иван Радоев" и за детските градини в Плевен.

Относно забавянето на преводите на аванс и заплати, Евгени Генов обясни, че за по-голямата част от общинската администрация, училищата и детските градини, заплатите са осигурени от така наречената "Държавна отговорност" и така те получават заплатите си в края на отработения месец. "Тези пари са осигурени изцяло от държавата. Ние пари от данъци за заплати в администрацията, училищата и детските градини не даваме".

Той посочи, че именно заплатите на служителите в културните институти се заплащат от данъкоплатците и за 2014 г в бюджета на общината са предвидени над 1,1 млн лева за издръжка на трите културни формации, техните счетоводства, както и галерия Арт център - Плевен, които са на т.н. "100% отговорност".

Евгени Генов обясни, че сегашното забавяне на изплащане на заплати е причинено от това, че към 30 октомври 2014 г. изпълнението на плана за приходите в общината от данъци е драстично занижено и възлиза на 75%.
Поради това всички организации като кметства, културни институти, включително и парите за храна в детските градини, не са получили аванс в края на октомври, който е в размер общо на 15 000 лева.

В тази връзка заедно с главния счетоводител на Община Плевен са решили забавените пари да бъдат изплатени на един път като аванс и заплата в началото на месец ноември 2014 г.

Евгени Генов увери, че с дата 10 ноември парите са пуснати и обърна внимание, че предстои в края на годината в Общинския съвет ще бъде обсъждан въпроса, с колко неразплатени пари общината приключва годината, за да могат да се осигурят на институтите необходимите субсидии.

"Това не е прецедент, а е преса върху хората, които работят в сферата на културата и това има за цел да принизи и унищожи всичко, за което се борим като нация", бяха част от коментарите на присъстващите, които обвиниха общината, че поне не е уведомила хората за забавянето на плащанията.

В края на събранието беше гласуван текста на писмо до кмета на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков с предложение за откриване на процедура по преговори за подписване на нов Колективен трудов договор с Общински хор "Гена Димитрова".

"В преговорите от страна на синдиката ще участват Председателят на Синдикалната Организация на КНСБ в ОХ „Гена Димитрова" и експерти от Централата на КНСБ в Плевен.
По силата на ал.1, т.2, подточка ,,Б" от член 52 от КТ, Ви молим да ни предоставите необходимата информация за икономическото и финансово състояние на ОХ „Гена Димитрова", която e необходима за започване на преговори за сключване на Колективния Трудов Договор" се казва в писмото, подписано от председателя на Синдикалната рганизация на СБМТД при КНСБ в Общински хор „Гена Димитрова"-Плевен, Теодор Димитров.
.