Недостиг на учители забавя съгласуването на седмичните разписания
Недостиг на учители забавя съгласуването на седмичните разписания / archiv.DarikNews

Недостиг на педагогически персонал в училищата, напускане или боледуване на учители са сред причиите, които водят до несъгласувани седмични разписания. За това в 15-дневния срок след началото на учебната година, всичките 116 учебни заведения в област Плевен са подали за оценка седмичните си разписания на часовете в РЗИ в Плевен, но при първата оценка  са съгласувани само 78 от тях. Това съобщи д-р Ирина Джикова от здравната инспекция.

Оценката на седмичното разписание в училищата има за цел да следи тежестта на учебния материал, която трябва да е равномерно разпределена, така че да не се затормозяват учениците и да успяват да усвояват материала. Предметите са с различна степен на трудност и за това, те трябва да бъдат подредени така, че у децата да не настъпва умора и безразличие.

Според нормативните разпоредби, всяка една промяна в седмичното разписание - независимо поради какви причини се налага, трябва в 5-дневен срок да се внесе за оценка в Регионалната здравна инспекция. Ако това не бъде направено и причината не е достатъчно обективна, следват санкции за училищното ръководство, уточни д-р Джикова.