НАП започва масови проверки за издаване на касови бележки
НАП започва масови проверки за издаване на касови бележки / dariknews

1200 ревизори от Националната агенция за приходите се присъединиха към колегите си, които следят за данъчни нарушения в търговските обекти. Така инспекторите, които ще проверяват за отчитане на оборотите и издаване на касови бележки стават над 1600. Ревизорите ще продължат да се занимават с основната си работа - извършване на ревизии, а проверките за касови бележки ще правят в извънработно време и в почивните дни.

В инициативата ще се включат, както ревизорите от структурите за големи и средни данъкоплатци в София, така и тези от всички офиси при териториалните дирекции на агенцията. Над 28 инспектори от сектор „Ревизии" в Плевенския офис на НАП ще участват при извършването на проверки в търговските обекти не само в област Плевен, но и на територията на останалите шест области влизащи в обхвата на ТД на НАП В.Търново.

Системата за дистанционна връзка на касовите апарати с НАП периодично дава данни за спад на оборотите на определени групи търговци след 17:30 ч. в делничните и през почивните дни. Според звеното за данъчен контрол на НАП, подобно поведение е резултат от очакването, че в тези периоди не се извършват проверки. По тази причина голяма част от контролния ресурс на приходната агенция ще се съсредоточи във вечерни и проверки през уикендите. Обектите, в които е забелязана такава тенденция, се поставят на постоянно дистанционно наблюдение на оборотите.

От НАП напомнят също, че глобата за физическо лице, което не издаде касова бележка, е до 500 лв., а за юридически лица, укриващи обороти, може да се стигне и до запечатване на търговския обект.

Заради засиленото присъствие на инспектори и за да се избегнат опитите за измами, от Агенцията предупреждават, че при проверки служителите й винаги се легитимират със служебната си карта. Освен това инспекторите на приходната агенция не приемат и не изискват плащания в брой. Всички дължими глоби се заплащат по банков път.

Всеки гражданин може да сигнализира на телефон 0700 18 700 за данъчни нарушения и неиздаване на касови бележки на цената на градски разговор от цялата страна.