maraton
maraton / dariknews.archive
На 20 май в Плевен се проведе петото издание на „Маратон на приятелството“. Състезанието привлече над  500 участника  от 13 държави, разположени на 3 континента. В него се включиха и рекорден брой деца  – около 170, както и голям брой ветерани на възраст до 82 години.

На първо място в маратонската дистанция се класира Димчо Мицов, който измина разстоянието от 42,2 км за 2:36:07/заглавната снимка/.
При дамите първа финишира Радосвета Симеонова с време 2:54:15. 

maraton
dariknews.archive

Събитието беше открито от заместник-кмета на град Плевен – Милен Янков, от Трейси Калхун от Посолството на САЩ, както и от основния организатор на маратона – Станислав Георгиев от „Eyes Open“. Стартовата зона, сцената и щандовете на партньорите бяха разположени на ключово място в центъра на града – в основата на площада, между мавзолея и реновираните фонтани. Дисциплините, в които стартираха участниците, бяха класически маратон (42,2 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2х10 км), 3-километров градски крос „Аз мога!“ и детски маратон в три възрастови групи. Основната част от бегачите се съревноваваха на дългите дистанции, като общо около 240 души успяха да финишират в тях. В градския крос се включиха близо 100 души, а в детския маратон участваха рекорден брой от най-младите бегачи – около 170. Най-много деца бяха организирани за участие от ОУ „Васил Левски“ и баскетболен клуб „Спартак“ в Плевен.
 
Освен участници от различни държави, в събитието се включиха и хора с различен опит в бягането и на разнообразни възрасти – от 4 до 82 години. Най-възрастен беше състезаващият се в 3-километровия безплатен крос бай Христо, а на дългите дистанции – 71-годишен швейцарец, който успя да покрие дистанцията от 21,1 км. За пореден път в маратона се включи и друг ветеран – 67-годишната Бойка Арсова, която отново измина 42,2 км по трасето в Плевен.

maraton
dariknews.archive
 
Най-бързите състезатели в отделните дисциплини бяха наградени на специална церемония на сцената на градския площад, като освен награди от партньорите на събитието, те получиха и общ награден фонд на стойност 7 000 лв. На първо място в маратонската дистанция се класира Димчо Мицов, който измина разстоянието от 42,2 км за 2:36:07. Димчо беше победител в маратона и през 2016 г., а в миналогодишното издание се класира втори. Негов подгласник тази година стана Мирослав Спасов (2:47:01), а трети се класира британецът Нейтън Флеър (2:58:29). При дамите първа в маратона финишира Радосвета Симеонова (2:54:15), постигайки трето най-добро време в общото класиране. След нея през финиша премина Таня Димитрова (3:10:30), за която това е втори пореден сребърен медал от Плевен. Трета е Виолета Тотева (3:22:41).

maraton
dariknews.archive

maraton
dariknews.archive

maraton
dariknews.archive

maraton
dariknews.archive

maraton
dariknews.archive

maraton
dariknews.archive