Над 1/5 от проверените в Шофирай отговорно и толерантно са били в нарушение
Над 1/5 от проверените в Шофирай отговорно и толерантно са били в нарушение / otvorena.mladej

На 13 май 2014 г. Институтът за изследвания, образование и развитие "Отворена младеж", съвместно с "Пътна полиция" Плевен проведе акция под надслов "Шофирай отговорно и толерантно". Акцията бе част от международния проект Пътна безопасност в регионите от Югоизточна Европа.

Над 1/5 от проверените в "Шофирай отговорно и толерантно" са били в нарушение
netinfo

Кампанията представлява осъществяване на специализирана полицейска операция по метода на широкообхватния контрол в комбинация с позитивна интервенция на представители на сдружение "Отворена младеж" в посока на насърчаване на отговорното шофиране и намаляване на агресията на пътя преди абитуриентските балове и началото на активния отпускарски сезон.

Служителите на пътна полиция проверяваха спрените автомобили за изрядност на документи, след което доброволците от "Отворена младеж" подаряваха на изрядните водачи листовки със съвети за отговорно и толерантно шофиране, както и по една антистрес топка която бе приемана с огромно удоволствие и позитивизъм от водачите на МПС, което е и една от целите на кампанията.

Над 1/5 от проверените в "Шофирай отговорно и толерантно" са били в нарушение
netinfo

Статистиката от акцията, която се проведе на изхода на Плевен в района на Стара гара показва, че от общо проверени 211 автомобила са установени 46 нарушения и са съставени 12 акта/някои от тях за по няколко нарушения/, а съставените фишове са 24.

Най-голям брой нарушения са за невключени светлини - 15 и непоставяне на предпазни колани - 11. Между по-сериозните нарушения е и установен неправоспособен водач, както и дете без обезопасително столче. Без технически преглед са четири автомобила, с изтекла застраховка - два. Засечен е един водач на двуколесно МПС без каска, общи неизправности са констатирани при 5 автомобила.