Национална печатна медия нарече проф. Григор Горчев плагиат
Национална печатна медия нарече проф. Григор Горчев плагиат / archiv.DarikNews

Пред журналисти в Плевен, проф. Григор Горчев направи опровержение на материал, излязъл в национален вестник, който очерня неговата репутация, като лекар, учен и най - вече като ректор на университета.

"Аз изцяло съм се трудил против плагиатството и съм осмивал плагиатите и да ме нарекат с тази дума, аз това няма да го приема и ще си отстоявам правата докрай", каза ректорът на Медицински университет - Плевен. "Лично за мен, това е поръчкова история. Състезанието в този конкурс за член-кореспондент на БАН за мен е въпрос на чест и престиж и едно доказване. Това е едно състезание с едни други мои колеги, което е съвсем нормално. Тук нещата трябва да се оценяват по достойнство, по приоритети, за това, какво си направил за българската наука, колко си известен в чужбина, по това какви школи създаваш. По това трябва да се оценяват кандидатите за член-кореспондент на БАН, а не с удари под кръста по този долен начин с такива инсинуации и груби изрази".

Професор д-р Григор Горчев участва в конкурс за член - кореспонденти на БАН, на който във вторник - 2 октомври от десет кандидати с тайно гласуване се определят четирима, които да продължат и след 2 до 3 седмици, пак чрез тайно гласуване Академичният съвет да избере от тях двама нови академици - член-кореспонденти на БАН.

"Аз бях много изненадан от некоректните публикации, които се появиха вчера, което съвпада с кампанията по отношение на член-кореспондентството.
В момента тече класирането на кандидатите и явно ударът беше доста премерен, за да излезе в понеделник - 1 октомври, точно преди класацията във вторник".

Обвинението в плагиатство идва по повод съвместна публикация на екипа на проф. Горчев на тема "Рак на шийката на матката", от 2005 година в списание „Акушерство и гинекология", където били открити две изречения които съвпадали със резюме към американска статия, която се отнасяла до друг вид карцином.  

"Отдавна има решение на президиума на ВАК и аз нямаше да си позволя лукса, да не се изясни този въпрос". ВАК е Висша Атестационна комисия и президиумът на тази комисия решава всички спорни въпроси, като неин Върховен орган. В дискусия през 2008 година, академик Кендеров и десет членна комисия са отхвърлили вероятността да има плагиатство, уточни Горчев.

Във вторник сутринта от редакцията на печатната медия са уверили проф, Горчев, че в сряда опровержението ще бъде публикувано. "Ако не бъде публикувано, аз ще си потърся правата по съдебен път" категоричен е ректорът на плевенския Медицински унверситет.
"Не може по някакви тайни сигнали да се излиза на първа страница, на чело на вестник при положение, че не се знае другата страна и не дойдоха да ме попитат. Не могат да се хвърлят такива тежки обвинения за нещо, което не е вярно. Аз се отвратих от тези машинации. Говоря за моя личен авторитет, за авторитета на моя екип - след толкова години аз няма да позволя да ми се руши авторитета".