lekar
lekar / dariknews.archive
Туберкулозата е заболяване, което е една от десетте причини, която води до смърт. През 2015 г. - 10,4 милиона души са се разболели от туберкулоза и 1,8 милиона са починали от болестта. Над 3 милиона не достигат до здравни грижи. Голяма част от тях живеят в света на най-бедните, най-уязвимите общности и се включват в групата на най-уязвимите лица за туберкулоза. 
Световната здравна организация насочи вниманието на правителствата и гражданското общество за обединяване на усилията за постигане на стратегията за края на епидемията от туберкулоза, включително действия за справяне със стигмата, дискриминацията, маргинализация и преодоляване на пречките за достъп до здравни грижи. 
Ликвидирането на епидемията до 2030 г. е сред здравните цели на новоприетите Целите на устойчивото развитие.
От 18 до 22 март 2019 г. се проведоха безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове на страната.
Кампанията „Седмица на отворените врати” се осъществи по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Инициативата се проведе във връзка със Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март, като тази година мероприятията в световен мащаб протекоха под мотото: „Време е: за Свят без туберкулоза!”.
Тази ежегодна проява е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.
За област Плевен прегледите се проведоха в УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в рамките на Кампанията „Седмица на отворените врати” - 18-ти - 22-ри март.