Мобилният стоматологичен кабинет посети детската градина в Г. Дъбник
Мобилният стоматологичен кабинет посети детската градина в Г. Дъбник / archive.dariknews

Мобилният стоматологичен кабинет към Медико-дентален център „Св.Панталеймон" - Плевен, посети Целодневна детска градина „Цвята Христова" в село Горни Дъбник. Малчуганите на възраст от 3 до 5 години с нетърпение очакваха стоматологът д-р Деляна Борисова и медицинска сестра Стефка Дамянова, които прегледаха зъбките им.

Преди това д-р Борисова, медицинската сестрата и Диана Кирова - директор на детската градина показаха на децата, че стоматологичния стол не е страшен. Малчуганите с любопитство се качиха в мобилния кабинет, а въпросите, които заваляха към екипа бяха хиляди.

Мобилният стоматологичен кабинет посети детската градина в Г Дъбник
netinfo

Оказа се, че повечето от децата за първи път сядат на стоматологичен стол, а някои от тях признаха, че се страхуват. За това, за да се преодолее страха на децата беше предоставена възможност да се запознаят със стоматологичния кабинет, инструментариума и екипа. Така се намалиха страховите реакции на децата.

Най-смела се оказа 5 -годишната Рая Тихомирова, която първа седна на стоматологичния стол и позволи д-р Борисова да й направи пломба, за да не разрушат „Чук и Пук" зъбчето. Рая, призна, че не се страхува и вече ще ходи редовно на стоматолог. При прегледите на останалите деца Рая беше и първа помощничка на д-р Борисова и медицинска сестра Стефка Дамянова.

За първи път на стоматологичния стол седна и 3-годишната Ани. Въпреки, че е толкова малка се оказа, че тя има кариес, който беше излекуван от д-р Борисова. Със здрави зъбки беше 4-годишната Роси. Тя обеща на д-р Борисова, че редовно ще мие зъбките си и няма да яде много шоколад. Момчетата от детската градина, въпреки че бяха много смели първоначално се оказаха по-плахи, но д-р Борисова прегледа и излекува зъбките им.

Малкият Мартин заяви, че вече ще ходи на стоматолог, защото му е интересно, няма нищо страшно, но и не боли. На края децата и д-р Деляна Борисова си обещаха, че ще се срещат редовно. Стоматологът подари на всички книжки, в които е описана вредата за зъбките от сладкото, но и на достъпен език е обяснено, защо е важно да се спазва добра устната хигиена.

Мобилният стоматологичен кабинет посети детската градина в Г Дъбник
netinfo