Министър Аню Ангелов представя в Плевен Бялата книга на отбраната
Министър Аню Ангелов представя в Плевен Бялата книга на отбраната / Sofia Photo Agency

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще представи днес Бялата книга на отбраната и въоръжените сили пред военнослужещи от Плевен и представители на местните власти и обществеността в областта.

Срещата е първата от предвидените от ръководството на Министерство на отбраната и Българската армия с военнослужещи и представители на местната власт за разясняване отражението на резултатите от Бялата книга на отбраната. Военният министър ще се срещне с военнослужещи от Плевен, Враца, Долна Митрополия, Белене. Ще присъстват още началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, началниците на щабовете на Сухопътни войски и Военновъздушните сили - генерал-майор Стефан Василев и генерал-майор Константин Попов.

Бялата книга на отбраната представлява стратегия за развитие на въоръжените сили до 2014 год., тя ще засегне основно структурни реформи в армията и съкращения на военнослужещи и администрация. По-рано министър Ангелов обяви, че със стратегията ще се сложи край на реформите на парче.

В документа е записано, че до края на 2014 год. армията ще бъде свита от 34 500 души до не по-малко от 26 000 служители на военното министерство. От тях 5 700 ще бъдат военни, а останалите 1 300 - служители на администрацията. До тогава се очаква да бъдат привлечени и близо 3 000 резервисти. Срещата в Плевен за представянето на Бялата книга ще се от 13.00 часа в зала "Плевен" в сградата на Областна администрация.