М.Найденов възлага на БАБХ програма срещу имитациите на мед
М.Найденов възлага на БАБХ програма срещу имитациите на мед / archiv.DarikNews

Мирослав Найденов коментира в Плевен разпространените на пазара видове мед "менте". Той даде пример с малките пакетчета "мед", които се сервират с топли напитки, но те не са истински мед. "Това обикновено са имитиращи продукти, целящи да заблудят потребителя, а и не са чак толкова полезни за здравето на хората, какъвто е истинският натурален пчелен мед", каза министърът и допълни, че в България има производство, което може да задоволи напълно нуждите за това. В тази връзка той припомни решаването на въпроса с имитациите в областта на млечния сектор.

"Хубав повод е и днешното изложение в Плевен да разпоредя на Агенцията по безопасност на храните да подготвят нормативна програма, която да не позволява имитиращ продукт да заменя прекрасния български мед".

Мирослав Найденов каза, че тази инициатива ще се въведе в най - скоро време и посочи, че това ще доведе до по - голямо потребление на този преди всичко изключително здравословен продукт.
Той сподели, че е добре, посредством програмите по които работи Фонд Земеделие заедно с училищата, да се увеличи потреблението на мед, особено сред подрастващите.

Земеделският министър Мирослав Найденов беше в Плевен на 8 февруари за откриването на 11-то международно изложение "Пчеларство" - 2013.