Ловешки ученици представят българската култура във Франция
Ловешки ученици представят българската култура във Франция / пресцентър на община Ловеч

Ловешка културна делегация е на посещение във френския град Лавал от 3 до 12 декември, съобщиха от общината. Представителите на Ловеч ще вземат участие във фестивала, посветен на българската култура "Български отзвуци", който е организиран от Асоциация "Доверие България", чието седалище е в Лавал. Участници в делегацията са Общинския фолклорен ансамбъл, музиканти от Духовия оркестър и ученици от Гимназията за чужди езици "Екзарх Йосиф I".

Под наслова "Да познаем другия и неговата култура" е преминала първата концертна изява на българските танцьори, музиканти и млади хора в село Сент-Брис в област Майен. Те са участвали в празника на Свети Никола. Българските участници разказаха, че всяка година на този празник младите хора от селото засаждат дърво, пеят песни, танцуват, украсяват коледните елхи и подреждат празнична трапеза. Ловешките танцьори и музиканти са засадили малка ела, а след това с танци и песни по улиците на селото са стигнали до залата, където са изнесли голям вечерен концерт.

Учениците от Езиковата гимназия заедно с още две училища от Лавал ще вземат участие в проект "Младите в действие".Това е било уточнено още при гостуването на ловешката делегация в Лавал. Проектът е разработен по европейска програма от Община Лавал и Асоциация "Доверие", а Община Ловеч е партньор.