Ловеч се готви за изложение в Ерфурт догодина
Ловеч се готви за изложение в Ерфурт догодина / снимка: Жанина Илиева

Експерти от община Ловеч участваха в работна среща в Ерфурт, Германия, във възка с честването на 50-годишнината на парк Ега догодина, съобщиха от администрацията. Участвали са представители на градовете побратими на Ерфурт от Полша, Израел, Литва и Германия. Всеки е представил идея  за оригинален поздрав по повод юбилея на парка. Работният проект, по който се е дискутирало, е бил на тема „Цветни поздрави от партньорските на Ерфурт градове".

Парк Ега е един от символите на Ерфурт и е бил тържествено открит през пролетта на 1961 г. като Международна градинарска изложба, разказа екологът при община Ловеч Ивелин Илиев. Паркът разполага с 360 дка цветни площи. Той е създаден с цел международна интеграция и е имал славата повече от три десетилетия на изложение за постижения в градинарството.

За юбилея партньорските градове на Ерфурт ще могат да участват в юбилейна изложба, в която ще бъдат представени лични снимки, спомени, репортажи или някогашни предмети от изложби. В рамките на експозицията ще бъдат представени и цветните юбилейни поздрави. Така Ловеч ще има възможността да представи региона си, градинарските традиции и гражданите си чрез малка експозиция.

Освен изложбата, всеки партньорски град ще има възможността да подготви партньорска градина. Това ще са временни насаждения във вътрешния двор, които ще бъдат разположени между изложбените зали. Ловеч ще оформи своята цветна ивица така, че чрез композиция от цветя, храсти и дръвчета да представи символично природните дадености и забележителности на града, каза Антоанела Дончева, директор на общинската фирма „Еко". С партньорите от Ерфурт са били обсъдени и уточнени съдържанието и оформлението на ловешката градина, в която задължително ще има люляк.