Лек спад в безработицата отбелязват от Бюрото по труда
Лек спад в безработицата отбелязват от Бюрото по труда / archiv.DarikNews

Безработицата в община Плевен през април 2012 наброява 5816 души, което е с 251 по - малко от регистрираните през предходния месец и със 727 души повече от регистрираните през същия период на миналата година, съобщиха от Дирекция"Бюро по труда" - Плевен. При тези данни, нивото на безработица се равнява на 9,3% по отнощение на икономически активното население.
Мъжете са малко повече от жените сред безработните - 52,2 срещу 47,78 процента, като по - голямата част и в двете групи са на вчзраст между 39 и 40 години.
Значителен е броят на жените и мъжете без специалност - техният дял е съответно 45,5 и 42,2%. Най - многобройна е групата на безработните със средно образование.

През април броят на безработните младежи до 29 години е намалял със 71 в сравнение с предходния месец и се равнява на 1289 души.По този начин техният процент пада на 22,2. на сто. Сред тях: мъжете - 55,3 на сто, трайно превишават жените - 44,7 на сто, като е значителен относителният дял на младежите без квалификация - 55,1 на сто или 710 души.
Броят на безработните младежи с ниско образование е голям - 577 души, а и е съответно 44,8 на сто. Трайно безработните сред младежите са 336 души, а относителният им дял - 26,1 на сто.

През април, потребностите от работна сила регистрират известен ръст в сравнение с предходния месец. Обявените свободни работни места са 299 и съставляват 5,14% спрямо предлагането. От тях по програми за заетост са заявени 21 места, а 278 места са на първичния пазар. В частния сектор са 72,3 на сто или 201 работни места.

И през април, формиращ местното търсене е неквалифицираният пазар, който обхваща 68,0% - 189 м.еста от общите потребности. Обявените работни места са преобладаващо за средно образование - 109 работни места., като те са предимно в областта на търговията, леката промишленост и услугите.
Търсят се продавачи, куриери, машинни оператори шиене и преса за гладене, машинни оператори плетене, сезонен работник промишлено производство, товарачи, полевъди, пакетировач, детегледачка, полски пазачи, хигиенисти, работници сглобяване на детайли, работници в консервно производство, в строителството, пазачи, сметосъбирачи, работник кухня, стъклар, домакин, охранители, машинен оператор безалкохолни напитки, технически секретар, касиер и др.

На следващо място по обхват през месеца е квалифицираният пазар с обявени 59 работни места с 21,2 на сто от общите потребности.
Преобладава търсенето на работници. Обявени са работни места за шивачи, дърводелци, водачи селскостопански машини, шофьори товарни автомобили, кранист, машинист еднокофов багер, машинист пътностроителни машини, монтьор промишлено оборудване, монтьор вътрешно отоплителни инсталации, електръмонтьор, стугар, заварчик, зидар, арматурист, барман, готвач.

Свит и с най- ниски потребности е високо квалифицираният пазар на работна сила с 10,8 на сто - 30 места. Сред висшистите разкритите места са най- вече в областта на здравеопазването, икономиката, образованието, сферата на услугите, хуманитарната област, техниката.
Заявените работни места са за счетоводители, учители, журналист, архитект, рехабилитатор, програмист.