Колорит-чета отново спечелиха награди на международен конкурс
Колорит-чета отново спечелиха награди на международен конкурс / netinfo

Специалната награда за колекция "Златна четка" и две "Златни палитри" като най-високо индивидуално отличие от международния конкурс за детска рисунка "Битоля 2009" спечели творческият екип на плевенската арт школа "Колорит". От участие в Международния арт фестивал "Малък Битолски Монмартър 2009", който се проведе в Битоля, Република Македония, се завърнаха 16-годишната Ралица Банкова и 13-годишната Йоанна Диму, заедно с техния арт педагог Майя Ананиева.

На тържественото откриване на международната изложба в галерия "Магаза" в Битоля организаторите на форума са поканили Генералния консул на Република България в Република Македония - Наум Кайчев, който поздрави плевенските деца и тяхната ръководителка за големия успех. По негова официална покана екипът на школа "Колорит" бе приет на следващия ден в консулството, където разказа за своите многобройни награди от участията си в Македония, както и за високите отличия, извоювани в много други страни.

Международният пленер, който стартира с откриването на фестивала, даде възможност на талантливи деца от различни страни да рисуват старата градска архитектура на Битоля, Охрид и Крушево. В техните творби оживяха дюкяните на Старата битолска чаршия, интересната архитектура на Широкия сокак в Битоля, църквите, улиците и Самуиловата крепост в Охрид, красивата природа на амфитеатралния пейзаж на Крушево. През всичките дни децата и техните ръководители от Китай, Франция, Русия, Украйна, Беларус, Турция, Румъния, Сърбия и България  имаха възможност да общуват, да обменят идеи, да създават творчески планове за бъдещето.

На закриването на фестивала в мемориалния камплекс "Македония" в Крушево всичи екипи представиха своите колекции от творби, създадени по време на пленера и получиха своите отличия. Ралица Банкова, Йоанна Диму и тяхната ръководителка Майя Ананиева бяха наградени с дипломи за успешното си участие и представяне на "Малък Битолски Монмартър 2009".