Кметовете на Свищов и Зимнич искат Дунав мост-3
Кметовете на Свищов и Зимнич искат Дунав мост-3 / dariknews.bg

Кметовете на Свищов и Зимнич, Станислав Благов и Петре Първу, искат изграждането на Дунав мост 3 в общата си стратегия за развитие и модернизация на транспортния район. Така бизнесът и туризмът ще получат нови възможности за развитие. Идеята е била официално обсъдена на семинар в Зимнич по двустранния проект за трансгранично сътрудничество.

"Румънският район Телеорман е най-проспериращият в северната ни съседка, а в Свищов има висока икономическа активност, дори и в момент на криза" е мнението на кмета на Свищов. От българска страна предложението ще бъде представено на следващото заседание на Областния съвет за регионално развитие и на Съвета за развитие на Централен северен район. Според кмета на Свищов, изграждането на съоръжението може да бъде финансирано от европейските фондове през следващия програмен период или да бъде реализирано от частни инвеститори. В момента връзката между двата града става само с ферибот.

За Дарик, Станислав Благов каза, че е идеята не е само приоритет на местното самоуправление, а трябва да бъде приоритет и на областно и на национално ниво. "Знаем, че 500 километровата граница по река Дунав не може да бъде пресичана само на две места - между Видин и Калафат и Русе и Гюргево", каза още кметът.

В края на миналия месец, при посещението си в Плевен, румънският посланик сподели мнение, че след изграждането на Дунав мост - 2 е нормално да се очаква и построяването и на Дунав мост - 3 и 4.