Кметове обсъдиха мерки срещу противообществените прояви сред младежите
Кметове обсъдиха мерки срещу противообществените прояви сред младежите / автор: пресцентър Община Долна Митрополия

Кметовете на населените места на територията на Община Долна Митрополия да предложат конкретни мерки за закрила на малолетните и непълнолетните, които да залегнат в плана за следващата година. Това предложи председателят на Общински съвет Долна Митрополия Пепа Герашка на провелия се Ден на Кмета, информират от пресслужбата на общината. Домакин на проявата бе кметът на село Брегаре Сашо Стоянов.

Основна тема на дискусията са били конкретните ангажименти на кметовете и институциите по Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето. Пепа Герашка поясни, че за тази година няма разработена общинска програма за закрила на детето поради промяната в законодателството. Подчертана беше нуждата от навременно подаване на сигнали към институциите. Това, че в малките населени места всички се познават и са склонни за прикриват нарушенията, не е в интерес на децата, категорични са били участниците в срещата.

Акцентът в работата трябва да е насочен към отпадналите и необхванатите ученици, защото те са потенциалните нарушители, подчертаха експертите от Местната комисия за борба с противообществените прояви сред малолетните и непълнолетните. Отчетено е, че вече има предприети мерки спрямо ученици и родители, образувани са и няколко дела. Има издадени предписания и наложени глоби на собственици на заведения, допускащи малолетни и непълнолетни след определения вечерен час. Специално внимание трябва да се обърне и на учителите, които не отразяват отсъстващите ученици, допълниха специалистите.

Според кмета на Община Долна Митрополия Александър Печеняков, един от вариантите за превенция на престъпността сред децата е те да се събират в клубове. Вариант в тази посока е инициативата в село Брегаре, където помещение в сградата на кметството ще бъде оформено като компютърен клуб. В него е преместена техниката от закритото училище в населеното място. Александър Печеняков призова кметовете да заявяват свои бъдещи инициативи в тази посока, за да бъдат предвидени средства в „Бюджет 2010” на Община Долна Митрополия.