Каратеките на “Спартак Плевен” постигнаха изключителен успех
Каратеките на “Спартак Плевен” постигнаха изключителен успех / снимки: Дарик Плевен

Като изключителен определи постигнатия успех от каратеките на "Спартак Плевен" представянето им в Халле, Германия техния треньор Милена Кирниколова. Плевенчани участваха на 19-то Световно първенство и купа по Шотокан карате до.

Престижното състезание се провежда по правилника на автентичното Шотокан карате до, което през миналия век въвежда самият създател на стила Гичин Фунакоши в Токийския университет - там за пръв път се провеждат огранизирани занимания по карате и се провеждат студентски първенства по карате по правилника на Шобу Ипон, разказа Кирниколова. По този правилник състезателят, който вкара перфектна техника на противника си, се оценява като Ипон, което означава да убиеш с 1 удар и съответно печели срещата. Този вариант е изключително тежък за психиката на състезателя, защото той знае, че евентуална неуспешна акция може да му коства победата. Друга специфика на този правилник е и че всечки удари влизат с максимална бързина и плътен допир. Единственият случай, при който състезател може да бъде наказан, е ако нокаутира противника си /тъй като все пак говорим за спортно състезание и не е редно да се нанасят трайни поражения върху състезателите / или ако при нараняване има кръв.

На Световното първенство участват само състезатели с кафяви пояси / 3,2,1 кю / и черни пояси от всички възрасти + отборните дисциплини ката и кумите, а на проведената паралелно с това Световна купа участват само състезатели с ученически степени / от 9 до 4 кю /. Това разделение е направено, защото състезателите с кафяви и черни пояси имат по-високо ниво на развитие в карате, а Световната купа дава върможност и на останалите състезатели да трупат опит на големи състезания, каза още Милена Кирниколова.

Резултатите на плевенските състезатели са:

Състезатели на "Спартак Плевен", спечелили медали от Световното първенство :

-3 място - Отбор ката жени /Маринела Петрова, Росица Николова, Бетина Кисьова/

-1място - Петър Петров /в състава на отб. кумите юноши 12-15 год./

-3 място - Росица Николова и Мариана Вълчева /в състава на отб.кумите девойки 16-20 год. /

Състезатели на "Спартак Плевен", спечелили медали от Световната купа:

-1 място - Бетина Кисьова кумите 14-15 г. + 50 кг.

-2 място - Бетина Кисьова ката 14-15 г.

-1 място - Петър Петров кумите 14-15 г. + 60 кг.

-1 място - Мариана Вълчева кумите 14-15 г. -50 кг.

-2 място - Марк Томов кумите 10-11 г. - 32 кг.

-3 място - Мирела Йолова кумите 10-11 г.- 40 кг. /Мирела стана и 8-ма на ката/

Водачи на националния отбор по шотокан карате до бяха президентът на Федерацията сенсей Александър Славков и вицепрезидентът и рефер на Световната организация сенсей Лъчезар Ненов.

Сенсей Славков присъства на всички срещи на българските състезатели и изказа мнение, че е изключително доволен и впечатлен от уменията на българските каратеки от всички възрасти и нива, както и от бойния дух и почтената игра, които демонстрираха в срещите, каза треньорът на клуб "Спартак Плевен".

Каратеките на Спартак Плевен постигнаха изключителен успех
netinfo

По думите на Милена Кирниколова, тя дори не е сънувала толкова успешно представяне на отбора си и заяви, че ако изобщо има нещо, което като треньор още не е постигнала, то е златен медал в индивидуално кумите на Световното първенство. Това е и следващата й цел, коята ще гони до следващото Световно през 2012 год.  

На състезателите на "Спартак Плевен" предстои участие в Национално първенство по Шотокан карате в Габрово на 5 ноември и изпит за сини и кафяви пояси със сенсей Ненов в Плевен.