Извънредното заседание на общинския съвет не се състоя
Извънредното заседание на общинския съвет не се състоя / netinfo

В началото на извънредното заседание на Общинския съвет в Плевен, свикано на 19 юли, председателят на местния парламент, Дарин Ангелов прочете декларация, адресирана до него и написана от Тодор Еленков, един от 14 - те съветници, които внесоха искането за това заседание.

В декларацията до председателя на Общинския съвет в Плевен се казва: "Г-н Ангелов, искам да заявя пред Вас своето желание да оттегля подписа си от подписката, свързана с транспортния инцидент на г-н Стойков от 8 юли 2012 година. Мисля, че в годините в които съм бил в политиката съм доказал, че умея да отстоявам позиции и действия. Но в дадения случай, след като се запознах подробно с инцидента, смятам, че г-н Стойков е реагирал напълно адекватно и за това декларирам пред Вас своето желание да оттегля подписа си от въпросната подписка. Определено мисля, че в този казус става въпрос не за политика, а за правилна реакция, която е последвала от негова страна".

След като прочете декларацията, Дарин Ангелов обяви, че тъй като подписите в искането за тази извънредна сесия вече са 13, а не 14, какъвто е минималния брой за свикване на заседание, то не може да бъде проведено.

"Наистина, при липса на една трета от подписите на общинските съветници аз нямам право да проведа това заседание", каза Дарин Ангелов пред журналисти, минути след проваленото заседание на общинския съвет.

Извънредното заседание на общинския съвет не се състоя
netinfo

"Към 16 юли имахме 14 подписа и за това свиках заседанието, въпреки, че още тогава, Тодор Еленков изказа предположение, че може да оттегли подписа си".

Според председателя на Общинския съвет, обаче по отношение на искането за свикване на извънредното заседание не са спазени някои изисквания, за отправяне на питане към кмета.
Дарин Ангелов цитира няколко грешки с които са нарушени Правилника и Закона за местното самоуправление.
Ангелов разясни, че съгласно чл. 70 от Правилника на общинските съветници, те упражняват контролните си функции, чрез питания към кмета, като въпросите се формулират по възможно най - кратък и ясен начин, така че да съдържат само необходимата информация за изясняване на проблема. "Такова нещо няма", каза Дарин Ангелов и уточни: "Има едно общо питане, въпрос, информация - нещо, което не е по регламента и по правилника". Той посочи и чл. 75 от Правилника, според който Общинският съвет и постоянните комисии могат да изискват от кмета на общината и неговите заместници, справки, докладни записки, информации и други материали, относно изпълнение на приетите решения на Общинския съвет.

"В Общинския съвет не е постъпвало нито питане към кмета, съгласно регламентираната процедура, нито искане за предоставяне на информация", каза председателя на Общинския съвет. "Следователно, аз не съм изпращал такива документи към кмета и реално, дори да имаше заседание, ние щяхме да разговаряме като общински съветници, да дебатираме информацията, която е предоставена на медиите и до там. На практика, искането съдържа само заявка за свикване на заседание, но няма искане за предоставяне на каквато и да било информация", обобщи Дарин Ангелов, според когото поради тези причини нямало да се получи сесия на общинския съвет в смисъла, в който са я поискали колегите от опозицията.

Дневният ред на определеното за днес извънредно заседание на Общинския съвет съдържаше само една точка: Изслушване и обсъждане на информация от кмета на Община Плеве, относно участието му в пътен инцидент на 08.07.2012 година в град Плевен.