Изпратихме още 170 наши бойци в Кабул
Изпратихме още 170 наши бойци в Кабул / Дарик Плевен
Изпратихме още 170 наши бойци в Кабул
37700
Изпратихме още 170 наши бойци в Кабул
Изпратихме още 170 наши бойци в Кабул
  • Изпратихме още 170 наши бойци в Кабул
  • Изпратихме още 170 наши бойци в Кабул

170 военнослужещи от 4 рота на Пета механизирана бригада в Плевен бяха тържествено изпратени днес за мисия в Афганистан. Те са част от 20 контингент на въоръжените сили на Република България за участие в операцията на международните сили за поддържане на сигурността в Кабул. 119 от заминаващите днес бойци вече са участвали в предишни мисии и операции в Ирак и Афганистан.

11 от военнослужещите пък са жени, сред които има един офицер, двама сержанти и осем редници. Сертификат на двадесетия български контингент връчи зам.министърът на отбраната Августина Цветкова, която присъстваше на тържественото изпращане заедно с ген.-майор Йордан Йорданов от щаба на отбраната и ген.-майор Стефан Василев - началник "Сухопътни войски".

Фактът, че 2/3 от контингента, който изпращаме, вече е бил на мисия, говори, че те имат желание, коментира зам.-министър Цветкова. Според нея това говори и че бойците са оценили разбирането и отговорността, с която министерството се отнася към техните нужди. Зам.-министър Цветкова посочи, че има много висока оценка за нашия контингент в Кабул и Кандахар от съюзното командване на НАТО, като оценките са "еднозначно отлични".

Българските бойци от 20 контингент през следващите шест месеца ще изпълняват охраната по летището в Кабул. В състава на ротата са включени професионалисти с опит от всичките необходими специалности, преминали през сериозно обучение в плевенската Пета бригада. Всички офицери, сержанти и войници са готови за мисията, категоричен бе старши националният представител полк. Герджиков, който благодари за предоставените условия за работа и живот по време на подготовката.