Инициативата Книги за смет идва в Плевен
Инициативата Книги за смет идва в Плевен / dariknews.archive

След като на 25 и 26 април в Пловдив и София се проведе поредната инициатива "Книги за смет", предстои нейното гостуване в Плевен. Това ще стане на 9 май 2015 г. от 10:00 до 13:00 часа пред ДКТ"Иван Радоев".

Организаторите уточняват, че книга ще се подарява в замяна на 1 кг пластмасови отпадъци. Това могат да бъдат бутилки от вода, бира, безалкохолни, туби, шишета от козметика, санитарни продукти, перилни препарати, кофички от кисело мляко, пластмасови чаши и тарелки, но почистени от остатъците от хрна, найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио, каси. Те трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място.
Няма да се приемат блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти.

Срещу 1 кг отпадъци ще се дава един талон, с който може да се вземе безплатна книга от предварително подбрани заглавия. Всеки, предал два или повече от два килограма, ще получи и втори талон. Трети талон няма да бъде предоставян, независимо от обема на предадените отпадъци. Ограничението се поставя, за да могат повече хора да се възползват и получат безплатна книга.

За събирането на пластмасовите отпадъци в избраните градове ще бъдат поставени жълти контейнери за разделно събиране на Екопак. Събраните отпадъци допълнително ще бъдат сортирани по вид пластмаса и след това ще преминат процеси на рециклиране.
След дългия процес на преработка отпадъците ще заживеят нов живот. Спестената енергия от рециклирането само на 1 пластмасова бутилка например ще захрани компютър за 25 минути.

Организаторите са издателство Smart Books и фондация Credo Bonum, които осъществяват инициативата с помощта на партньорите им от посолството на САЩ в България, Българо-американска кредитна банка, Екопак България, The Mall, община Бургас и община Пловдив.
Миналата година фокусът беше върху българските класически произведения, а тази от Smart Books ще подаряват приключенска литература, а акцентът ще бъде преиздаденият детски роман "Вълшебникът от Оз".
Следващата спирка на "Книги за смет" ще бъде на 16 май - в Бургас.