И в Ловеч отбелязват Деня на будителите
И в Ловеч отбелязват Деня на будителите / netinfo

Днес по повод Деня на народните будители в Камерната зала на читалище „Наука” ще бъде представена изложба „Знамето на мира от Брюж до Космоса”, посветена на 75-годишнината от международните конференции за Пакта Рьорих и Знамето на мира, състояли се в Брюж – Белгия.

Изложбата представя историята на създаването на Пакта Рьорих, първите конференции в Европа, които водят до подписването му. Това е първият международен договор за защита на културните ценности по време на война и в мирно време. Изложбата е пътуваща. Организатор е Държавна агенция „Архиви”, Централния държавен архив и Националното сдружение „Рьорих” в Москва.

В Деня на будителите Директорът на ловешкия Регионален исторически музей Иван Лалев ще бъде удостоен с персоналната награда за постижения в науката на Община Ловеч. Призът ще му бъде връчен тази вечер в читалище „Наука” от 18.00 часа. Лалев е член на Съюза на учените в България – клон Ловеч, известен е разработките си за Българското Възраждане и национално-освободителните борби.

Днес от 17.00 часа се откирва Есенния салон на ловешките художници. Представени са над 50 творци със живопис, графика и скулптура