Художникът Стилиян Атанасов е носителят на „Св. Пимен Зограф
Художникът Стилиян Атанасов е носителят на „Св. Пимен Зограф / dariknews.bg

Откриването на ежегодната изложба "Послания" с творби на плевенски художници, събра професионалисти и почитатели на изкуството в навечерието на Деня на българския художник в зала"Христо Бояджиев".

Йонита Иванова - началник на отдел "Образование и култура" в Община Плевен, връчи наградата на плевенския художник Стилиян Атанасов с думите: "Идвайки насам си мислех, че всеки творец си има свой замисъл и затова няма единен критерий, но "Совата на Минерва излита по здрач, когато се ражда един нов свят", цитира тя Хегел.

Художникът Стилиян Атанасов е носителят на Св Пимен Зограф"
netinfo

„Пожелавам Ви талантът, който носите в себе си, облечен в мъдростта на совата, да ви дава сили и възможности, да творите със своя професионален почерк".

Проф. Мескин - член на журито сподели: „Композицията на Стилиян е високо професионална и с въздействие. Във философските си разсъждения за света той е постигнал качества, за които заслужава награда".

Наградата за творческо постижение в областта на художественото изкуство е създадена по идея на Представителството на Съюза на българските художници в Плевен и Община Плевен.

След 37 години монашески живот в „Атон", по промисъл Божия, Пимен Зограф се захваща с реставрирането, изографисването и построяването на множество църкви и манастири на територията на Македония и България. Православната църква го е обявила за светец и чества паметта му на трети ноември.