Гражданско неподчинение подготвят в село Бохот
Гражданско неподчинение подготвят в село Бохот / dariknews.archive

С писмо до кмета на Плевен и до медиите, инициативен комитет с председател Виолета Мицева уведоми, че на 18 юли 2013 г. от 10:30 часа ще бъде поставено началото на безсрочен протест - гражданско неподчинение, чрез блокиране на ул."Христо Ботев" в село Бохот по повод преминаването на тежкотоварни камиони по нея.

От инициативния комитет припомнят, че недоволството на жителите на село Бохот се е зародило преди година и половина, когато е било предизвикано от преминаващите през селото тежкотоварни камиони, ползващи автоматична везна в бившия стопански двор, която е частна собственост.
В периода, когато се прибира селскостопанската продукция трафикът на тежкотоварни камиони е денонощен, предизвиква силни вибрации, пропукване на къщи и огради, шум и непоносими облаци от пепел, тъй като улицата, по която преминават, според експертна оценка, не може да понесе такова натоварване.

В писмото на инициативния комитет се казва още, че през месец юни 2012 година кметът на Плевен, проф. Стойков е обещал на събрание в селото, че проблемът ще бъде решен и до края на месец юни 2013 г., ще бъде изграден обходен път така, че камионите да не преминават през селото, но до този момент нищо от обещанието не е изпълнено.

"Ние от Инициативния комитет, подкрепяни от потърпевшите жители на село Бохот, обявяваме гражданско неподчинение, обвинявайки кмета и Община Плевен в бездействие и лъжа", заявяват от инициативния комитет.
От там очакват в протеста на 18 юли да се включат над 50 души.