Готвят проверки в мебелни предприятия и фирми за химическо чистене
Готвят проверки в мебелни предприятия и фирми за химическо чистене / sxc.hu

Проверки на мебелопроизводители и фирми за пране и химическо чистене в областта започват трудовите инспектори от Дирекция "Инспекция по труда" Плевен, съобщи директорът й Росица Иванова. Проверките започват на 1 октомври и ще продължат два месеца. Те са част от европейска кампания за оценка на риска при работа с опасни вещества в тези две икономически дейности.

Европейската кампания за оценка на риска при работа с опасни вещества предвижда разпростняването на информация за насърчаване спазването на европейското право, касаещо излагането на опасни вещества в работната среда. Инициативата ще е с фокус върху малките предприятия с персонал до 50 човека, в момента се изготвя списъкът с фирмите, които ще се проверяват в Плевенско. Основните мотиви за избор на тези предприятия са липса на формирани ръководни структури, несъществуваща или недостатъчна вътрешна фирмена експертиза по здраве и безопасност, пренебрегване от страна на работодателя оценката на риска, когато здравето и безопасността се възприемат като страничен въпрос. В хода на проверките ще се следи законосъобразното наемане на работа, спазването на работното време и заплащането на труда, допълни Росица Иванова.

Тя допълни, че продължават масираните внезапни проверки по спазването на трудовото законодателство в обекти от всички икономически дейности. От средата на месец юни до момента са констатирани 247 нарушения на трудовото законодателство от 120 работодатели в Плевенска област.