Французин подготвя уникален спектакъл за ловешката крепост
Французин подготвя уникален спектакъл за ловешката крепост / netinfo

Французинът Даниел Пишо е подготвил спектакъл за откритата сцена на ловешката крепост. Това съобщи самият той в Ловеч. Дниел Пишо е председател на асоциацията френско българска солидарност. Има реализирани няколко проекта съвместно с организации от Ловеч.

Според Даниел Пишо, спектакълът ще е уникален, защото разказва историята на ловешката крепост. Тази година се навършват 820 години от сключването на мирния договор в Ловеч между България и Византия и възкръсването на Втората българска държава.

Идеята е да се направи не просто едно представление, а да се създаде творчески продукт, който да е емблема за града и да се предлага многократно на българските и чуждите туристи. Авторът предвижда не обикновен спектакъл от звук и светлина, а да има сюжет, много актьори, сред които и доброволци-непрофесионалисти. Очаква се спектакълът да е интерактивен и да разчупва границата между актьорите и публиката.

Основните картини които ще се пресъздадат са - триумфалното посрещане на братята Асен и Петър след бунта срещу винатийския император, обсадената крепост отстоява вражеското нашествие, голямото празненство през 1331 г. послучай посещението на цар Иван Александър в Ловеч след коронясването му. Други събития, които са включени, са смъртта на цар Иван Александър и падането на града под турска власт. Сценарият обхваща времето до освобождението.

Най-сериозното предизвикателство пред този проект е кой ще застане зад него, каза Даниел Пишо. Вече има идея да бъде създадена асоциация с представители от различни неправителствени организации от Ловеч и те да поемат цялата част относно организацията осигуряването на средствата и възможностите за печалба от този спектакъл.

По инициатива на Даниел Пишо са създадени няколко големи спектакъла – три във Франция и един в Ловеч. Спектакълът в Ловеч “Мерси бяла Анаста” бе игран пред 600 зрители, в него участваха 200 актьори.