Естонци предлагат нова технология за преработка на отпадъци в Плевен
Естонци предлагат нова технология за преработка на отпадъци в Плевен / netinfo

Болнични, животински и фармацевтични отпадъци, отработени масла и смесени пластмаси може да се преработват в Плевен, ако бъде осъществен проект на естонска фирма, това стана ясно след срещата между областния управител Цветко Цветков и представителя на фирмата за европейските страни Ото Ритер, съобщават от пресцентъра на Областна администрация Плевен.

Освен преработката на болнични отпадъци, фирмата от Талин предлага по-голяма гама от услуги с прилагането на две технологии. При първата ще се преработват болнични, животински и фармацевтични отпадъци до получаване на плазма, а при втората смесените пластмаси ще се разрушават термично. Производителността на инсталациите е 25 тона на ден преработени болнични, животински и опасни отпадъци и 150 тона пластмаси. Съоръженията трябва да бъдат разположени на 25000 – 30000 кв. м площ. Стойността на проекта е 30 млн. евро, а срокът за изпълнение 15 - 18 месеца.

Ако проектът бъде реализиран, общината ще получава годишно такси в размер на 1 000 000 евро и ще се открият нови 40 работни места. Естонският проект е представен пред екоминистерството и РИОСВ Плевен. Срокът за обследване на проекта и възможностите за даване на старт е 135 дни.