Елена Хайтова сподели свои размисли за българското слово
Елена Хайтова сподели свои размисли за българското слово / dariknews.archive

„...Град царствен, достоен и с история". Така определи Плевен дъщерята на Николай Хайтов, Елена Хайтова при поредното си гостуване в града.

„Отбелязваме 2 юни с благодарност за това, че има такива дни, в които българинът застава мълчаливо, за да отдаде своята почит към загиналите и особено ако те са създавали слово - българско слово, разстреляно, но никога не улучвано и винаги живо. То е било убивано, но е възкръсвало и винаги е оставало вечно и непобедимо.

В днешно време трябва да се запитаме, няма ли да загубим неговата ценност, ако не продължавамеда се наричаме българи и ако не държим на бългрското", каза Елена Хайтова и цитира думите на своя баща: „Ако не си останем българи, ще се превърнем в етнически боклук за наторяване на чужди народи, раси и породи, оставайки без своя родина и без самочувствие".

Дъщерята на големия български писател сподели, колко живо е хайтовото творчество и днес - дни преди 13-та година от смъртта му: „защото нито една дума в неговото творчество не бе казана въздушно, хвалебствено или да бъде похвален някой или пък унизен. Неговото слово ще продължи да съществува заедно с неговата битка за опазване на българския език".

На 2 юни в ХГ "Дарение Светлин Русев" в Плевен се проведе среща с Елена Хайтова и Никола Гигов.

Мотото на събитието беше "Възторг и страдание на българското слово", а темата обсъдиха плевенски творци и културни дейци. По време на срещата беше представена и новата книга на Никола Гигов за Валя Балканска.

Организатори на проявата са читалище "Съгласие 1869" и ХГ "Дарение Светлин Русев".

На 3 юни, Елена Хайтова и Никола Гигов ще се срещнат с осмокласници от ГПЧЕ и ДФСГ"Интелект", с които ще дискутират творчеството на Николай Хайтов.