archiv
archiv / da archiv
Ден на отворените врати е обявен днес в Държавен архив – Ловеч, съобщават от там. Инициативата е във връзка с 9 юни – международен празник на архивистите от цял свят. Сред събитията в Ловеч са и годишните номинации за читател, дарител и приятел на архивите за 2017 г., като отличените ще бъдат наградени с грамоти.
За читател на 2017 г. е номиниран Христо Борисов, който има 41 регистрирани посещения в архива. Резултат от неговото проучване е поредната документална хроника, посветена на 70-годишнината от построяването на жп линията Ловеч-Троян, която предстои да бъде издадена.
За приятел на архивите тази година е номиниран ловешкият артист Стоян Георгиев, който нееднократно и доброволно е подпомагал архива в неговите популяризаторски изяви.
Най-ценното документално дарение през 2017 г. е направено от Чавдар Кисьов и Дочка Кисьова-Гогова, дарили документи от личния архив на своя баща Иван Кисьов. На номинациите ще бъде представена изложба, посветена на неговия принос за издигане авторитета на институциите, занимаващи се с опазването на българското културно-историческо наследство.