Две присъди по 15 г. и една за 5 г. получиха съучастници в опит за убийство
Две присъди по 15 г. и една за 5 г. получиха съучастници в опит за убийство / archive.dariknews

С присъда от 18 ноември 2014 г., състав на Плевенски окръжен съд призна подсъдимия С.П. за виновен в това, че на 10 март 2011 г. в село Буковлък като непълнолетен и в съучастие като извършител с В.М. и С.М., направил опит умишлено да умъртви с ловна пушка 12 калибър М.Ц. и малолетната В.Ц. като деянието е останало недовършено по независещи от него причини, поради което съдът го го осъди на пет години лишаване от свобода.

Непълнолетният С.П. е причинил с ловна пушка 12 калибър средни телесни повреди на още четирима, за което съдът е определил една година затвор, като му е присъдил още една година затвор за незаконно притежание на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

Съдът е наложил на подсъдимия С.П. да изтърпи най-тежкото от наложените му наказания в размер на пет години лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно при първоначален общ режим в Затворническо общежитие от открит тип.

По 15 години лишаване от свобода получиха и двамата му съучастници в опита за умишлено убийство, братята В.М. и С.М. На основание чл.59 ал.1 от НК съдът е зачел предварителното задържане на С.М., като един ден задържане се зачита за един ден лишаване от свобода.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд - гр. Велико Търново.

Екшънът се разиграл на 10 март 2011 г. в ромската махала в село Буковлък, когато братята С.М. и В.М. заедно със свои роднини нахлули в дома на Й.Ц., който дни преди това набил младеж - техен роднина.

Последвал масов бой и стрелба, в резултат от която са ранени девет души, сред които най-тежко са пострадали 34-годишен мъж и дъщеря му - на 9 години.