Две години и 8 месеца затвор за причинена смърт при тежък запой
Две години и 8 месеца затвор за причинена смърт при тежък запой / dariknews.archive

С присъда от 4 февруари 2015 г., състав на Плевенски окръжен съд призна подсъдимия М.И.Й. за виновен в това, че на 2 септември 2014 г. в град Плевен причинил по непредпазливост смъртта на И.П.Б., вследствие на умишлено нанесена му на 28 август 2014 г. в град Койнаре средна телесна повреда - тежка черепно-мозъчна травма, изразяваща се в контузии на мозъка, довела до разстройство на здравето, временно опасно за живота на пострадалия.

За това и на основание на чл.124, ал.1, предл.второ, във връзка с чл.129, ал.2, във връзка с ал.1 от НК, във връзка с чл.58а, ал.1 от НК, съдът го е осъдил на четири години лишаване от свобода, като намалява така определеното наказание с 1/3 и определя за изтърпяване наказание в размер на две години и осем месеца лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно при първоначален общ режим в Затворническо общежитие от открит тип.

На основание чл.59 от НК съдът е приспаднал от определеното наказание периода от 08.09.2014 г. до 04.02.2015 г., през който М.И.Й. е бил с мярка за неотклонение „Задържане под стража".

На основание чл.45 от ЗЗД, М.И.Й. е осъден да заплати на гражданските ищци П.И.Б и Д.Й.Б. по 40 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди - претърпените в резултат на извършеното престъпление болки и страдания, заедно със законната лихва, считано от 02.09.2014 г. до окончателното й изплащане.

Подсъдимият М.И.Й. ще заплати и направените деловодни разноски от досъдебното производство.

Присъдата може да се обжалва и протестира в петнадесет дневен срок от днес пред Апелативен съд - гр. Велико Търново.

Припомняме, че след проведени незабавни оперативни действия по случая беше установено, че на 28 август 2014 година И.П.Б. е гостувал в дома на 31-годишен от град Койнаре, където след употреба на голямо количество алкохол е възникнал скандал между домакина и 42-годишния мъж.

По време на свадата, по-младият е нанесъл побой над госта в двора на имота си, като му е причинил черепно-мозъчна травма, довела по-късно до смъртта му.