Две демонстрации на Хирургия на живо в 3D формат показва проф. Горчев в МУ-Плевен
Две демонстрации на Хирургия на живо в 3D формат показва проф. Горчев в МУ-Плевен / archive.dariknews

Две демонстрации на Хирургия на живо в 3D формат с новата роботизирана система от последно поколение ще направи проф. д-р Григор Горчев на 24 и 25 октомври за българските и чуждестранните студенти и гостите от страната и чужбина, които ще вземат участие в третата поредна годишна среща на Международна Изследователска Фондация „Хасуми" - България с домакин МУ-Плевен.

На 24 октомври, петък, от 9:00 ч в зала „Амброаз Паре" на Телекомуникационния ендоскопски център ще се проведе първата 3D лекция по анатомия на човешкото тяло. През очите на хирурга студентите ще имат възможност да се запознаят с триизмерната анатомия на човешкото тяло. В това пространство, достъпно само за хирурга, ще ги въведе проф. Горчев чрез извършване на операция с роботизираната система от последно поколение, която ще се предава на живо в зала „Амброаз Паре". Модератор за аудиторията от български и чуждестранни студенти ще бъде ректорът на висшето училище проф. д-р Славчо Томов.

На 25 октомври, събота, от 11:00 ч проф. Горчев за втори път ще демонстрира Хирургия на живо в 3D формат пред българските и чуждестранните гости на годишния научен форум на Международна Изследователска Фондация „Хасуми".

Проектът за въвеждане на обучение в 3D формат ще стане факт в МУ-Плевен от новата календарна година с отриването на студио в Телекомуникационния център. Чрез него студенти, докторанти и специализанти ще имат възможност да получат едно качествено ново обучение чрез наблюдаване на демонстрации на хирургични интервенции в реално време в триизмерното пространство, извършени с новата роботизирана система от водещи хирурзи в областта на гинекологията, урологията и общата хирургия.

Въвеждането на обучението в триизмерен формат ще повиши конкурентоспособността на висшето училище и ще затвърди облика му на модерен образователен център по телемедицина за обучение и работа с авангардни технологии.