diabet
diabet / dariknews.archive
Този четвъртък, Плевен беше домакин на информационна среща под надслов "Запознай се с диабета". В нея участие взеха специални гости като Асен Марков - главен секретар на Министерството на младежта и спорта, Гълъб Донев - секретар по социална политика и здравеопазване в кабинета на президента Румен Радев, Александър Славков - президент на федерацията по шотокан карате до, д-р Росица Стойчева, Център за алтернативна терапия при диабета-Варна и Даниела Илиева - председател на сдружение "Диабет" - Плевен

diabet
dariknews.archive

Доц. Д-р Чайка Петрова, която е дългогодишен детски диабетолог и е началник на диабетната клиника в Детското отделение в УМБАЛ“Д-р Георги Странски“ в Плевен коментира организацията на диабетните грижи за деца в страната и по-конкретно в област Плевен.
Тя подчерта, че първото от трите основни звена, които осигуряват диабетните грижи е медицината и специалистите в тази област са достатъчно, но те работят в университетските центрове.
„Проблемът е, че диабетните сестри се броят на пръсти, срещат се все по-рядко, а са много, много нужни“, каза доц. Чайка Петрова.
Тя посочи второто звено, важно за диабетните грижи – държавата в лицето на Министерството на здравеопазването:
„От 2015-та до 2020-та година ние работим по проект „Национална програма за подобряване на майчиното и детско здраве“ като една част от него е създаването на експертна комисия за комплексно наблюдение на деца с диабет. Такава комисия има в Плевен на територията на Университетската болница „Д-р Георги Странски“ в Клиниката по педиатрия. В нея участват педиатри-диабетолози, педиатри, диабетна сестра, психолог, началникът на клиниката. Чрез тази комисия всички деца в Област Плевен имат 24 часова възможност за телефонна консултация при всеки възникнал проблем. Могат да получат инсулин, да се замени инжектиращо устройство, да се изготвят документи“.

diabet
dariknews.archive

На трето място доц. д-р Чайка Петрова посочи Здравната каса, във връзка с която в Плевен има два специализирани кабинета за лечение на деца с диабет, като е осигурена възможност за един месечен преглед. Осигурени са съвременни безплатни инсулинови апарати, инжектиращи устройства – писалки и 1100 тест ленти годишно.
„Основният принцип на нашите диабетни грижи е, че децата с диабет не са различни. Те трябва да бъдат като всички деца с изключение само на това, че не могат да пропуснат хранене и инсулинова инжекция. Но като всички деца те ще спортуват, ще ходят на училище, ще следват, ще се женят и ще имат деца, и моята дългогодишна практика доказва това“.

diabet
dariknews.archive

Сред проблемите при диабетно болните деца, доц. Петрова посочи този с поставянето на обедната инсулинова инжекция на деца, което в повечето случаи прави майката, идвайки в детското заведение, както и навлизането на някои иновативни технологии.
Доц. Чайка Петрова съобщи, че група плевенски майки имат идея да създадат пациентска организация, за да могат да представляват най-истински диабетните нужди на децата от града.

Председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, който е за пореден път патрон на събитието каза: „Родителите на деца с диабет да не се чувстват виновни а напротив – да знаят, че те са основната подкрепа на тяхното дете с това заболяване“. Мартин Митев подчерта необходимостта да се търси контакта с работещите в образователната инфраструктура.

diabet
dariknews.archive

Спортът в училищата беше също част от акцентите на дискусията.
"Пречка за спортуването на тези деца няма. Не са един или два случаите, в които се ограничават децата, болни от диабет, да спортуват. Няма никаква опасност, спортът е полезен за тях. Не само, че някое дете може да се окаже спортен талант и да донесе медал. По-важното е, че ние спортистите сме устремени и си гоним целите докрай. Това може да предадете на тези деца. Чрез спорта ще ги накарате да повярват в себе си", каза секретарят на Министерството на младежта и спорта Асен Марков.

diabet
dariknews.archive

diabet
dariknews.archive