До петък в УМБАЛ измерват безплатно кръвната захар
До петък в УМБАЛ измерват безплатно кръвната захар / dariknews.archive

По повод Световния ден за борба с диабета в Клиниката по ендокринология при УМБАЛ „Д-р Георги Странски" в Плевен се провеждат Дни на отворени врати, които започнаха на 9 ноември и ще продължат до 13 ноември, петък. В тези дни ще се измерва безплатно кръвна захар и гликиран хемоглобин, като ще се дават и консултации.

Желаещите да се възползват от тази възможност трябва да се запишат предварително на тел. 064 886 639.

„Измерването на кръвната захар и гликиран хемоглобин тези дни не е кампанийно. Целогодишно ние не отказваме прегледи и консултации на нашите пациенти с диабет", коментира доц. д-р Тодорова - началник на клиниката. Тя поясни, че е традиция в Клиниката, старшата сестра два пъти в седмицата да провежда и обучения сред пациентите с диабет, които са лежащо болни, но вратите са отворени и за всички, които искат да получат нови знания.

В рамките и на Дните на отворени врати са предвидени няколко обучителни лекции по основни въпроси, свързани с диабета. От тях най-важните са: "Как да живеем с диабет?" "Хранене при захарен диабет, грижа за диабетното стъпало", "Своевременна промяна в терапията и поведение при инфекциозни и възпалителни състояния". Всички лекции са подбрани по искане на пациенти.

Екипът на Клиниката по ендокринология планира и посещения в общините, където има работещи диабетни дружества. Там също ще бъдат организирани обучителни лекции и проследен гликемичният контрол на пациентите с диабет, ще се правят и консултации.

Данните от миналата година показват, че 80 % от пациентите на територията на град Плевен, които са членове на диабетната асоциация, имат отличен метаболитен контрол с ниво на гликиран хемоглобин между 6,5 и 7, и 10%, които имат гликиран хемоглобин между 6 и 6,5, което е изключителна стойност. Тя е израз на отлична метаболитна компенсация и отражение на изключително добрите грижи, които се полагат за тези пациенти.

14 ноември се отбелязва като Световен ден за борба с диабета по инициатива на Световната здравна организация /СЗО/ от десетилетия. Денят е избран в памет на д-р Фредерик Бантинг, откривателят на инсулина, който е дарил откритието си в полза на човечеството и благодарение на това битката срещу диабета е успешна.