belene
belene / dariknews.archive
На 27 май 2017 г. на втори обект на остров Персин край Белене ще се състои Национално поклонение в памет на всички жертви на тоталитарните режими на ХХ век.

Поклонението ще започне от 11:00 часа с приветствие от представител на Фондация „Остров Белене”, която е главният организатор на събитието. След това от 11:15 ч. ще бъде открита изложба под мотото „Свидетели: Памет за концлагера „Белене” от Христо Христов и изказвания на лагеристи. Заупокойна молитва е обявена за 12:00 часа.

Желаещите да присъстват на поклонението е нужно да са час преди началото му на портала на административната сграда на Затвора-Белене на улица „Страцин” №4 в града и да носят в себе си лична карта или паспорт. До Втори обект на остров „Персин” и обратно ще има осигурен безплатен транспорт.

Концлагерът „Белене” е създаден на 27 април 1949 г. с поверително постановление на Министерския съвет, ръководен тогава от министър-председателя Васил Коларов.
С него комунистическото правителство взима решение да бъде създадено трудово-възпитателно общежитие (ТВО). С тази задача е натоварено МВР, на което са предадени островите на река Дунав – Персин, Голяма Бързина, Малка Бързина, Милко, Магареца, Совата и Предела.
Там противниците на комунистическата диктатура са поставени да живеят при нечовешки условия – всекидневен физически труд, непосилни норми под постоянна въоръжена охрана. Натикани са в землянки и бараки, които сами изграждат с подръчни средства, като гладът е най-страшното нещо, на което са подложени.

През лагера и затвора преминават десетки хиляди невинни души, от 1949 г. до 1989 г.