Димитър Манолов:Да си признаем грешката, и парите да последват качественото образование
Димитър Манолов:Да си признаем грешката, и парите да последват качественото образование / dariknews.archiv

"За една организация като КТ"Подкрепа" 27 години са изключително сериозна възраст. Ние имаме в известен смисъл дълга и противоречива история като в началото бяхме концентрирани върху това, да променим политическия климат в страната и в началото на 90-те години нищо в страната не се случваше без решаващото участие на "Подкрепа". Допуснахме много грешки - най-вече от незнание, но "Подкрепа и сега е незаобиколим фактор в общественото развитие и ще продължи да бъде такъв. Организацията е в много добро организационно състояние и то се подобрява все повече".

Това сподели президентът на конфедетацията Димитър Манолов, минути преди началото на Националния конфедеративен съвет на КТ"Подкрепа", които се провежда днес в Плевен.

Той съобщи, че в близките дни предстои стартиране на процедура по установяване наличието на критериите на представителност на синдикалните и работодателските организации като предвид това, че процесът е тежък от техническа гледна точка, една от задачите на срещата е да се разпределят отговорностите.

Във фокуса на предстоящата работа е вълната на ранно пенсиониране на работници и служители, която се забелязва напоследък във връзка с промените от миналата година на Кодекса на труда, които дадоха възможност на работодатели, по своя инициатива да пенсионират работници и служители.
"Това е право, с което започнаха злоупотреби и е необходима реакция от наша страна", каза Димитър Манолов.
Той отбеляза като най-тежки злоупотребите с ранното пенсииониране на учители през Учителския пенсионен фонд, който е създаден като възможност, преподавателите ако преценят във връзка със закриване на училища, да могат да се пенсионират три години по-рано с намалена пенсия.
"Сега обаче този текст в закона започна да се тълкува превратно и работодателите си присъдиха правото да пенсиионират преподаватели по-рано, пак с намалена пенсия. Това е абсолютно недопустимо и трябва да бъде котигирано", категоричен е Димитър Манолов.

Относно новата структура в образователната система, според която основното образование трябва да приключва след седми, а не след осми клас, той коментира, че тезата "Парите следват ученика" е нещо, което убива образованието и е необходимо да се обърне подхода.

"Трябва да си признаем, че това е било груба грешка и да направим обратното - парите да следват качественото образование", заяви президентът на КТ"Подкрепа".