ДАНС залови разпространители на порно с малолетни
ДАНС залови разпространители на порно с малолетни / dariknews

На 9 юли 2014 г. служители на Държавна агенция „Национална сигурност" със съдействието на органи на МВР, под ръководството на Районна прокуратура - Червен бряг, проведоха специализирана операция на територията на област Плевен за противодействие на сексуалната експлоатация и злоупотреба с деца в интернет.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 159, ал. 3, във вр. с ал. 2 от НК.
При извършените процесуално-следствени действия на един адрес са намерени два преносими компютъра и три стационарни компютърни конфигурации. Иззета е една от стационарните компютърни конфигурации, на която е установено наличие на инсталирани софтуерни продукти „emule" и файлове със съдържание, относимо към предмета на образуваното досъдебно производство.

Задържано е едно лице - български гражданин, собственик и ползвател на IP-адреса, чрез който е реализирана незаконната дейност. Установено е, че лицето, посредством софтуерни продукти „emule" и чрез връзка „peer to peer" е разпространявало файлове, съдържащи порнографски материали на лица, ненавършили 16-годишна възраст.

На 10 юли 2014 г. служители на ДАНС, под ръководството на Районна прокуратура - Плевен, проведоха специализирана операция на територията на гр. Плевен за противодействие на сексуалната експлоатация и злоупотреба с деца в интернет.

При извършено претърсване на жилище в града е открита и иззета компютърна конфигурация, във файловата структура на чийто хард диск са установени видео-файлове с порнографско съдържание с участието на малолетни и непълнолетни лица. Установено, е че чрез софтуер за споделяне „EMule" са придобивани, съхранявани и разпространявани файлове с въпросното порнографско съдържание.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по смисъла на чл. 159, ал. 4, във вр. ал. 1 и ал. 2 от Наказателния кодекс.