Цветко Цветков: Наличната техника не е достатъчна за справяне с обстановката
Цветко Цветков: Наличната техника не е достатъчна за справяне с обстановката / netinfo


Областният управител Цветко Цветков призовава всички собственици на моторни превозни средства да ограничат движението по пътищата в областта във връзка с усложнената пътна обстановка и снегонавяванията в някои райони на областта. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация. Губернаторът е разпоредил на Пътна полиция да контролира комплектовката на автомобилите и ако има заплаха за водачите и пешеходците, да ги спира от движение докато не се подобри пътната обстановка.

Цветко Цветков призовава гражданите, които ползват автобуси за придвижване да бъдат бдителни и внимателни и да не се качват в обществен превоз, ако автомобилите и автобусите са без вериги. Той апелира към фирмите превозвачи да комплектоват превозните си средства с вериги и зимни гуми.

Най-тежка е пътната обстановка в общините Никопол и Гулянци. Два ТИР –а са затворили пътя Никопол – Любеново – Лозица, има и затънали в преспи леки автомобили. Тежка е обстановката и в община Плевен. Преспи с височина близо 2 м. възпрепятстват преминаването по отсечките между селата Беглеж и Николаево, затруднено е придвижването между селата Тученица и Радишево и по пътя Бохот – Ловеч.

Според информацията на Областна администрация първокласните пътища в областта се почистват от фирмите по снегопочистване, но при трудни условия, мобилизиран е целия наличен ресурс от техника. Гражданска защита е изпратила военен влекач АТС в община Никопол, за да извлече затъналите камиони и коли и да прочисти пътя. Жандармерията е изпратила високопроходим ЗИЛ – 1 в помощ на община Гулянци, там е изпратена и верижна техника, която ще бъде прехвърлена по-късно и в община Долна Митрополия. За извънредни ситуации в областта на розположение са и два МТЛБ да превозване на хора, попаднали в зимния капан, за превозване на хора с увреждания, пострадали и родилки до специализирани заведения.

Областният управител Цветко Цветков се обръща и към кметствата в областта да осъществяват 24 часово наблюдение на обстановката, да контролират положението и да координират действията си с фирмите по снегопочистване.

Въпреки сериозната подготовка за зимния сезон, областният управител Цветко Цветков отчита, че наличната техника не е достатъчна за справяне с обстановка като настоящата. Според него е необходима повече техника и по-качествено оборудване.