Цветан Цветанов: Тежката престъпност ще бъде овладяна до допустими от обществото граници
Цветан Цветанов: Тежката престъпност ще бъде овладяна до допустими от обществото граници / DarikNews

«Надявам се в рамките на година тежката престъпност да бъде овладяна и доведена до допустими за обществото граници», каза в Ловеч вътрешният министър Цветан Цветанов. Смятам, че за последните шест месеца в работата на МВР се усеща отлепване от дъното и започване на съществена работа по тежката организирана престъпност, каза министър Цветанов пред журналисти. Той добави, че за да си свърши полицията работата и обществото да усети ефекта от това, трябва да си свършат работата и всички институции, пряко ангажирани с процеса на тази справедливост, която обществото очаква. 

«Ще дам един факт от едно доста лошо развитие на престъпления, извършени на ваша територия за групата - Аспарух Манолов, Момчил Манолов и Михаил Михайлов, които се занимаваха с разбиване на банкомати, както в региона, така и в съседни населени места», каза министърът. Той посочи, че тези лица, които са тормозили обществото, са получили 11 месеца условна присъда. Според него е ясно след такава присъда с какво ще се занимават осъдените. Вътрешният министър подчерта, че след такава присъда няма как да се обясни на полицаите, че трябва да работят, а на обществото, че полицията работи. Това не мога да го приема за нормално, каза министър Цветанов. Министърът е категоричен, че подобни присъди обезсмислят труда на честните трудолюбиви полицаи и прокурори, които са работили по този случай. Той поясни още, че прокуратурата протестира срещу тази присъда, излязла от Районния съд.

Относно корупцията, Цветанов попита риторично дали някой е чувал до момента Висшият съдебен съвет някъде да се е произнесъл по престъпление с корупционен елемент. Той посочи, че се надява с промените в НК и НПК да се стигне до по-бързи и ефективни действия в тази насока.