/ IStock
Парите са за сключени над 1500 договора
1 515 договора за близо 28 млн. лв. за безвъзмездна подкрепа за преодоляване на последствията от пандемията от COVID-19, са сключени в Северозападния район за планиране.

Данните са за периода средата на август 2020 г. до средата на юли 2021 г. по четири процедури от Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност", като от тях 523 са на предприятия от област Плевен с договори на стойност 9,7 млн. лв.

Освен по програмата за подкрепа чрез оборотен капитал за преодоляване на последствията от временните противоепидемични мерки, микро, малки и средни предприятия имаха възможност да кандидатстват по още пет процедури, финансирани със средства от същата програма.

С най-широк обхват е процедурата "Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19". 

НАП изплаща още 775 000 лева подкрепа с оборотен капитал


По нея 460 фирми от Плевенска област са получили безвъзмездно 3,6 млн.лв. В областния град Плевен осъществяват дейността си 354 от тях, 29 работят в Червен бряг, 14 са в Кнежа, 13 - в Левски, 9 - в Белене, по шест са в Никопол и Долна Митрополия, пет - в Гулянци, четири - в Пордим и по три в Долни Дъбник и Искър.

Други две мерки са насочени към малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози и към регистрираните по Закона за туризма като туроператор или туристически агент. Сключените договори в област Плевен са съответно 18 за автобусните превозвачи на обща стойност 1,079 млн.лв. и девет за туристическия сектор - за над 58 000 лв. общо безвъзмездно подпомагане.

По процедурата за подкрепа на средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от коронакризата са одобрени 36 компании от Плевен, Белене, Долни Дъбник, Левски, Червен бряг и Черковица. Договореното финансиране за тях възлиза на почти 5 млн. лв., като са изплатени до момента над 3 млн.лв.

Предстои подписване на договори по процедурата за подкрепа на малки предприятия с оборот над 500 000 лв., по която е осигурен допълнителен финансов ресурс.
 
БТА